Tips & Tricks

Det finns en mängd olika tips och tricks att lära sig när det kommer till matlagning. Både redskap och tekniker, men såklart också råvaror och ingredienser. Att kunna grunderna i köket är en viktig kunskap att ha med sig för att kunna utvecklas och bli en bättre kock. Utan baskunskaper finns det inget att bygga på. Här har jag listat några av dem som jag gillar bäst.

Knivar

Kniven tillhör inte köket, utan kocken. Det är ett vanligt uttryck inom restaurangbranschen. Ofta tar man ned sig egna knivar och sköter dem själv. Den viktigaste kniven att ha är kockkniven. Det är en kniv som är allsidig och cirka 30 cm lång. Den kan användas till det mesta och är stjärnan. Knivar ska inte ligga i en låda och bli slöa, utan antigen upphängda eller i ett knivfodral. I mitt knivfodral har jag en del knivar men de kostar inte en förmögenhet och de behöver de heller inte göra. Så länge det är en bra kniv gjord på kolstål och är skön att hålla i räcker det långt. Japanska knivar är gjorda av damaskusstål och är väldigt känsliga men otroligt bra. Det finns ett knivstål som är en blandning mellan kolstål och damaskusstål, den är väldigt dyr men håller också väldigt länge.

Min knivar:

  1. Kockkniv från IKEA, används för att göra skitjobba som kan skada kniven.

  2. Skalkniv från IKEA, används för att skala grönsaker eller annat och jag är inte lika rädd om den här som nr. 6.

  3. Pastagaffel, egentligen är det ett köttspett men jag använder den för att montera pastarätter.

  4. Min kockkniv, denna kniv använder jag mest och är väldigt rädd om. Jag slipar den med en slipsten (1000/3000) när det behövs. Ganska ofta för att den ska göra ett bra jobb och hålla sig vass.

  5. Liten brödkniv, en mindre variant med tänder och den använder jag till bröd men även tomater för att få bra skurna skivor.

  6. Skalkniv, eller turningknife (a.k.a Tina Turner), mina bästa skalkniv någonsin som är jättebra och effektiv istället för en skalare. Används ofta utan skärbräda, alltså att man använder den i handen.

  7. Slipstål, den används inte för att slipa kniven vass, det gör slipstenen. Slipstålet används innan man ska använda kniven för att göra den lite vassare för stunden.

Knivar.

Hacka lök

Jag ska inte tjata för mycket om hur man hackar lök, men tyvärr ser jag allt för många som inte vet hur man göra. Detta är inte det mesta effektiva sättet, men det är en bra början.

  1. Ta fram din lök, en vass kniv och en skärbräda.

  2. Börja med att skära av toppen på löken.

  3. Dela sedan löken i två delar genom roten. Men skär inte bort roten, den håller ihop löken.

  4. Ta bort eventuell grön stam i mitten av löken, den är inte god och vi kan inte heller bryta ned den.

  5. Nu har du två halvmånar om du kollar från rätt vinkel, där du skar av toppen. Där ska du skära ett snitt ned till roten, men inte så det blir två delar, alltså inte hela vägen ned och igenom.

  6. Sedan lägg löken med den stora platta sidan mot skärbrädan och skär från roten till toppen. Då blir det strimlor som sitter fast bak vid roten.

  7. När det är klart, vänd löken 90 grader och skär tvärs över strimlorna i önskad storlek hela vägen ned till roten.

Det går också bra att söka upp en video och kolla på den. Det är lättare.

Bra video på hur man hackar lök: https://www.youtube.com/watch?v=E5DZSMw_UXc

Gul lök, kniv, skärbräda.

Fuktig disktrasa eller handduk

Om en majonnäs ska slås i en bunke och du ska hålla i båda vispen och oljan kommer bunken bara att glida runt. Men inte om du fuktar en trasa eller kökshandduk och lägger under. Då kommer bunken stanna på sin plats och du får en fantastik upplevelse och en god majonnäs. Det fungerar också bra att lägga gummiringar från burkar under till exempel en skärbräda för att den inte ska åka runt när man skär på den. Det går även bra med fuktat hushållspapper.

Bunke, disktrasa, gummiringar.

Sherryvinäger

Detta är nog min favorit råvara att ha hemma, sherryvinäger. Den är perfekt smakbalanserad och går att ha på allt. Vinägern är gjord på vita palomino druvor och är en produkt från Spanien. Att marinera tomater i detta är helt underbart, sherryvinäger, olivolja, salt, svartpeppar och någon lätt örtig kryddblandning. Supertrevligt! En annan rolig grej att göra är picklad gurka i sherryvinäger.

Sherryvinäger.

Sherrytomater.

Svartpeppar

Svartpeppar är en av de två grundkryddorna i ett kök, salt och svartpeppar. Men den som finns i vanlig butik är ofta inte bra. Den smakar för lite. Den bäst pepparn i världen är från Vietnam. Det är en av de investeringar som jag tycker du borde göra. Maten kommer bli så mycket godare och bättre. Smaka så mycket mer. Visste du förresten att vitpeppar, svartpeppar, rödpeppar och grönpeppar är en och samma växt, bara olika mogningsgrad.

Svartpeppar.

Bleck

På restaurangspråk kallas plåtar för bleck och det kan man inte ha för lite av. Inom restaurangvärlden finns det ett standardmått för bleck, de kallas för gastrobleck är den störta är 1/1. Sedan kan man köpa 1/2 och då får du hälften av en normalstor panna osv. Det som så bra med dessa är att det är lätta att stapla eftersom de utgår ifrån samma mått.

Bleck.

Här var några av mina bästa tips och jag hoppas något av dem kollar att hjälpa dig!

Tack för din läsning!