
Matlivet på senaste
Nu är det sommar och maten förändras. Under sommarhalvåret vill man mer åstadkomma en fräschare smak, som syra och örtighet. Såklart kan man äta en rödvinsås till steken, men det kan vara kul att byta steken mot fisk och rödvinssåsen mot en vitvinssås. Även primörerna är som bäst nu, den svenska sparrisen och rädisorna är magiska. Det gäller att passa på innan det är förbi med alla dessa underbara grönsaker och råvaror. Här kommer två matrekommendationer att äta på i sommar.


Tips & Tricks
Det finns en mängd olika tips och tricks att lära sig när det kommer till matlagning. Både redskap och tekniker, men såklart också råvaror och ingredienser. Att kunna grunderna i köket är en viktig kunskap att ha med sig för att kunna utvecklas och bli en bättre kock. Utan baskunskaper finns det inget att bygga på. Här har jag listat några av dem som jag gillar bäst.

Mat på Mallorca
Palma de Mallorca har inte bara sol och bad, utan även en kulinarisk upplevelser. Här finns massor av olika restauranger och barer. Det finns till och med en regel som säger att det inte får öppnas fler restauranger, bara tas över. Mallorca har sina specialiteter, främst är det korven sobrasada. Det är en bredbar medelstark korv som liknar den italienska korven nduja, fast inte lika stark. Den används bland annat i llonguets som är en macka av ett bröd som är som en mindre baguette i formen men inte lika hård yta. Såklart finns även tapas och paella. När det kommer till desserten så har Mallorca en vetebulle som är ihoprullad som en spiral. Den kallas för ensaimada och är väldigt populär. Den toppas med lite florsocker och kan köpas stor som liten. Men maten är ju roligare, det tycker jag. Här är några av mina favoritrestauranger och caféer som testats.


Lyckas med mat, del 2 - SÅS
Såsens plats på tallriken är väsentlig och är alltid uppbokad, iallafall för mig. Såsen lyfter hela rätten och får en rätt att bli fantastisk. Men det är inte helt lätt att få till en bra sås. Det handlar inte bara om smakerna, utan också om textur, en känsla i munnen och temperatur. Så hur får man till en så bra sås att klockorna stannar och vad är det som krävs för det?



Lyckas med mat, del 1 - SMAK
Smak är mer än bara det vi känner på tungan – det är en kombination av grundsmaker, doft, textur och temperatur. Det är det som gör att vi älskar mat så mycket som vi gör och tycker det smakar sämre när man inte gjort helt rätt. Vi pratar ofta om de fem grundsmakerna: salt, surt, sött, beskt och umami. Men vad betyder de egentligen för matlagning? Och hur påverkar andra faktorer, som hetta, fett och munkänsla, helhetsupplevelsen?


Bröd och mackor
Bröd, denna fantastiska skapelse av mjöl och vatten. Ofta lite salt också. Den går att variera på alla möjliga sätt ,allt från form, tillagningstemperatur och tid i ugnen till vattenprocent och mjölsort. Så oändligt många möjligheter och det är därför jag tror det har blivit så känt. Oavsett vilken matkultur du åker till kommer du hitta bröd eller spår av det. Bröd har sedan alla tider varit en byggsten för många maträtter, det var både billigt och gott, så det fanns ju inget att invända på. Idag äter vi sällan bara bröd, utan vi brukar toppa med något, det kan vara bara smör, en god lagrad ost, en kallskuren salami eller något helt annat. Detta är det vi kallar för mackor och tror det eller ej, men 2025 spås bli mackans år!


Bologna - ett matmekka
Bologna är en stad på norra Italiens mitt. Med sina nästan 400 000 invånare har Bologna något extra utöver det vanliga, både inom mat och kultur. I helgen var jag och pappa på en mässa angående mat i närheten och då bodde vi i staden. Här är våran resa genom Bolognas alla gator och hörn för att hitta riktigt vällagad mat.

Varför började jag laga mat?
När jag kollar igenom gamla intervjuer från dagis och frågan "vad vill du bli när du blir stor?" står det alltid kock. Jag är inte lika säker på det yrket idag med tanke på hur tufft det är, men man vet ju aldrig. Hur kom det då sig att det blev matlagning egentligen? Ja, det är en bra fråga som jag ska försöka svara på nu.

Burgare till perfektion
Hur får man till den ultimata burgaren? Ja, det är inte helt lätt att svara på, men jag ska göra mitt bästa. Hamburgaren är en klassisk rätt som fick sin moderna form 1904 i S:t Louis. Men den har ätits på andra sätt långt innan dess. I grund och botten består en burgare av enkla råvaror, där kvalitet spelar en stor roll. Under åren har den utvecklats och fått nya smaker, som inte alltid varit till det bättre. Nu ska vi gå igen hur man lyckas att få till en grym burgare!
